Categorie archieven: op werk

De Nationale Nieuwe Lunch Cultuur Awards zijn geopend!

Nieuwe Lunch Cultuur Award

Ben jij – of ken jij – een organisatie die gezond, sociaal, duurzaam, actief én inspirerend bezig is met de lunchcultuur op het werk? Dan is dit hét moment: de inschrijving voor de allereerste Nationale Nieuwe Lunch Cultuur Awards is geopend!

 Laat zien wie de Nieuwe Lunch Cultuur waarmaakt: nomineer jezelf of een andere inspirerende organisatie!

Wat als de lunch het belangrijkste moment van de werkdag zou zijn?

Een groenterijke, relaxte en sociale lunch maakt plantaardige keuzes makkelijker, versterkt de verbinding tussen collega’s, draagt bij aan minder ziekteverzuim, meer werkplezier en een aantrekkelijke werkplek. Of je nu werkt in een ziekenhuis, op kantoor of op de productievloer: overal kan de lunch het verschil maken voor een gezonder, vitaler en duurzamer Nederland.

 

Meedoen is makkelijk

Vul het korte vragenlijstje in – het kost maar 5 minuten!

Klik hier om mee te doen

Let op: nomineren kan tot 5 mei 2025!

In het vragenlijstje vragen we naar:

  • De inrichting van jullie lunch
  • De betrokkenheid van medewerkers
  • Jullie ambities en activiteiten
    (Geen cijfers of documenten nodig – we zijn vooral benieuwd naar jullie aanpak!)

Zo werkt het

Een vakjury onder leiding van dokter Koen Joosten (Kinderarts Erasmus MC en voorzitter GroenteCongres) beoordeelt alle inzendingen. We werken met categorieën zoals: Groenterijk & Gezond, Sociaal & Verbindend, Duurzaam & Impactvol. Inspirerende organisaties per categorie krijgen een eervolle vermelding op onze Wall of Fame tijdens het event Reis door de Nederlandse Lunch Cultuur op 5 juni 2025 bij Koppert Cress. Daarnaast kiezen we één overall winnaar die de hoofdprijs ontvangt!

Wat kun je winnen?

  • Een podiumplek tijdens het event op 5 juni
  • Een video-opname op locatie van jullie lunchcultuur
  • Een prominente plek in onze landelijke communicatiecampagne
  • Een exclusieve groenterijke, relaxte en sociale lunchworkshop voor 10 personen bij Koppert Cress

Waarom meedoen?

Door mee te doen maak je niet alleen kans op deze bijzondere award, maar draag je actief bij aan de beweging richting een gezonder, vitaler en duurzamer Nederland. Met de Nieuwe Lunch Cultuur bouwen we samen aan een toekomst waarin lunchen bijdraagt aan welzijn, vitaliteit en werkplezier – voor medewerkers én organisaties.

We kijken uit naar jouw nominatie!

Samen maken we lunch het mooiste moment van de werkdag.

Kick-off van het Nieuwe Lunch Cultuur Programma bij Provincie Zuid-Holland

Kick-off van het Nieuwe Lunch Cultuur Programma bij Provincie Zuid-Holland

In september 2024 zijn we met een inspirerende eerste groep bedrijven gestart om de lunchcultuur op de werkvloer gezonder en duurzamer te maken. Een gevarieerd gezelschap van duurzaamheidsmanagers, HR, facilitair, marketing, catering en operations bundelde hun krachten in een energieke design sessie. Samen hebben we concrete ambities geformuleerd voor de komende acht maanden, waarmee we aan de slag gaan binnen twee Communities of Practice.

De Nieuwe Lunch Cultuur is een initiatief van GroentenFruit Huis, Bebright, Koppert Cress, Greenport West-Holland en Provincie Zuid-Holland. Samen met een grote groep partners werken we aan een toekomst waarin een groenterijke, relaxte en sociale lunch vanzelfsprekend is in Nederland.

Samen werken we aan een gezondere en duurzamere lunchcultuur. Doe jij ook mee?

Schrijf je in voor ons event

‘We hebben een gekke lunchcultuur in Nederland’

Bron: Diabetes Fonds

Een beweging die een gezonde lunch stimuleert op de werkvloer. Dat is de Nieuwe Lunchcultuur. Volgens Natasja van der Lely (Programmamanager Gezondheid Greenport West-Holland) is het de hoogste tijd voor een nieuwe lunchcultuur in Nederland. Deze nieuwe beweging verkent ook hoe Gezonde Partners van het Diabetes Fonds zich hierbij kunnen aansluiten.

Hoe is de beweging ontstaan?

In Nederland eten mensen vrijwel geen groenten tijdens de lunch. Ook eten we in gemiddeld 21 minuten onze lunch op. Dat is veel te kort. Als je de tijd neemt om gezond te eten voel je jezelf fitter en eet je minder snel te veel. Bovendien is het een mooi moment om de verbinding te zoeken met je collega’s. Het is eigenlijk best gek wat voor lunchcultuur we in Nederland hebben. Veertig procent van de mensen eet een broodje achter het bureau. In de rest van Europa is dat heel anders.
Met dit in het achterhoofd is Koppert Cress in 2018 begonnen om in het bedrijfsrestaurant gezonde lunches aan te bieden met zoveel mogelijk groente (80% plantaardig). Als onderdeel van het Arbobeleid zijn de lunches gratis om de overgang naar groenterijk lunchen zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Gratis lunches?

Ja, dat heeft nogal wat stof doen opwaaien. Koppert Cress lag met de Belastingdienst in de clinch, omdat het bedrijf 80% belasting moest betalen over kosten die buiten de werkkostenregeling vallen. In dit geval ging het dus om het verstrekken van gratis werklunches. De Hoge Raad heeft Koppert Cress mei 2024 in het gelijk gesteld. De zaak was aanleiding voor Koppert Cress om partijen op het gebied van de gezonde lunch bij elkaar te brengen. Dit was meteen de kick-off van de beweging. Op dat moment waren BeBright, GroentenFruit Huis, Rabobank, Provincie Zuid-Holland en Greenport West-Holland ook al bezig om organisaties te verbinden aan deze nieuwe beweging.

Al deze partijen zien dat een kleine interventie in de werkomgeving een mega impact heeft. Mensen eten gezonder en nemen dat gedrag ook mee naar huis. De lunch is een ideaal moment om alvast wat groente binnen te krijgen. Want probeer maar de aanbevolen 250 gram groente per dag te eten tijdens je avondeten. Dan ben je of een hele grote eter of heel creatief in de keuken, maar de meeste mensen lukt dat gewoon niet.

Wat doet de Nieuwe Lunchcultuur precies?

Onze ambitie is om samen met werkgevers en werknemers te bewegen naar een nieuwe lunchcultuur op de werkvloer. Dit bestaat uit drie elementen: groenterijk, relaxt en sociaal. Dus de tijd nemen om in een sociale setting gezond en groenterijk te lunchen. Wij willen organisaties helpen een nog betere werkgever te worden en hun medewerkers een gezonde lunch aan te bieden. Dit doen we in samenwerking met verschillende partijen.

We hebben een programma ontwikkeld voor organisaties die graag iets aan hun lunchcultuur willen doen. De Gezonde Partners van de Gezonde Businessclub zijn bij uitstek geschikt om hier aan deel te nemen, omdat het gemotiveerde werkgevers zijn die investeren in de gezondheid van medewerkers. Dit programma kan een mooie ‘community of practice’ worden. Het duurt acht maanden en elk bedrijf kan hier gratis aan meedoen. Van productiebedrijven tot kantoren, van grote tot kleine bedrijven. Het vergt alleen een investering in tijd.

Kun je wat meer vertellen over het programma?

Het begint met een kennismaking. We kijken hoe het gaat binnen je organisatie en vragen naar de doelstellingen en ambities. Stel, je wil als bedrijf je aanbod meer plantaardig maken. Maar je bent heel erg bang hoe je medewerkers daarop reageren. Dan kijken we bijvoorbeeld naar andere bedrijven die hier al ervaring mee hebben. Hoe implementeer je een gezonde lunch? Hoe neem je medewerkers daarin mee? En vervolgens bedenken we samen met andere deelnemende organisaties een strategie hoe we dat kunnen bereiken. We leren van mogelijke valkuilen en obstakels. En proberen met alle ervaringen en kennis elkaar te inspireren en de beste ideeën in de praktijk te brengen.

De organisaties komen tijdens het programma van acht maanden drie keer bij elkaar. Daarnaast plannen we tussentijds intervisies. We bellen dan hoe het gaat en of we kunnen sparren. Ook organiseren we een aantal bijeenkomsten over thema’s die breder toegankelijk zijn. En tenslotte kan je organisatie een award winnen. Deze wordt uitgereikt aan de organisatie met het beste idee ten aanzien van de nieuwe werklunch. Andere organisaties hebben hier ook veel aan, want ze hoeven dan niet opnieuw het wiel uit te vinden.

Samen werken we aan een gezondere en duurzamere lunchcultuur. Doe jij ook mee?

Schrijf je in voor ons event