Een persoon kan initiatief tonen en inspireren. Maar pas als het wordt omarmd door velen kunnen we de kracht van de massa gebruiken voor een blijvende verandering.
Die ene persoon is Rob Baan. Met zijn bedrijf Koppert Cress laat hij zien hoe groenterijk, relaxt en sociaal lunchen er uit ziet op de werkvloer. En goed voorbeeld doet volgen.
Daarom werd op 9 november het startsein gegeven voor een brede beweging van organisaties die verder bouwen aan een nieuwe lunchcultuur. Want anders lunchen heeft waarde voor het welzijn van mensen, het milieu en de economie.
Kijk en lees verder om te weten hoe jij actief mee kan doen en onderdeel wordt van de beweging.
Drie manieren om met ons geluid te maken
Drie manieren om met ons mee te doen
Ard van der Steur, bestuursvoorzitter van Veneca. “Een slecht voedingspatroon is nog steeds gangbaar. Het is van belang dat we samen de verantwoordelijkheid dragen om hier verbetering in aan te brengen.”
Bob Hutten, directeur van cateringbedrijf Hutten. “In de bouw krijg je werkschoenen met stalen neuzen voor je 2 grote tenen. Waarom geen gezonde lunch op de werkvloer voor 2 gezonde nieren?”
Frank Werger en Marco Dijkshoorn, fiscalisten. “Koppert Cress is het startpunt. Nu moeten we zorgen dat we het verhaal verspreiden en werkgevers enthousiast maken om actief aan de slag met gezondheid van werknemers”
Marjolein Geurts van BeBright Consultancy en mede initiatiefnemer. “We roepen organisaties op om zich aan te sluiten bij deze beweging. Zo creëren we de massa die nodig is voor verandering”
Koppert Cress: revolutionair in denken en doen
In 2018 stond Koppert Cress in het middelpunt van de belangstelling door een opmerkelijke strijd met de Belastingdienst. Gedreven door de missie om alle medewerkers gezond hun pensioen te laten halen, heeft Koppert Cress gezonde voeding integraal onderdeel van hun Arbobeleid gemaakt. In het bedrijfsrestaurant worden geen ongezonde opties aangeboden, maar juist gezonde maaltijden. Om de overgang voor medewerkers van frisdrank naar fruitwater en van frituur naar groenterijke maaltijden makkelijker te maken zijn de lunches gratis.
Volgens de Belastingdienst vallen deze kosten niet onder de zogenaamde werkkostenregeling. Dit standpunt leidde tot opschudding in de media en levendige discussies in de maatschappij. Na een lange juridische strijd doet de Hoge Raad op korte termijn een historische uitspraak of werkgevers gezonde medewerkerslunches onder de werkkostenregeling mogen vergoeden.
Nieuwe Lunchcultuur
op de werkvloer!
Zoek jij naar manieren om je te onderscheiden als werkgever? Vraag jij je af hoe je meer kan betekenen voor werknemers? Of hoe je jouw organisatie kan profileren als koploper?
Kom in actie!
Dit manifest pleit voor een nieuwe – groenterijke, relaxte en sociale – lunchcultuur. We onderbouwen de noodzaak én de opbrengst. Werkgevers, werknemers en cateraars vormen samen een sterke ‘coalition of the willing’ en werken samen om bestaande barrières te doorbreken.Doe mee en behoor tot de voorhoede.