‘Lunchen op kantoor kan lekkerder, lokaler en gezonder’

De lunch bij BeBright is een dagelijks feestje, vertelt consultant Marjolein Geurts. Samen met haar collega’s eet ze aan lange tafels. Bij het buffet kan ze kiezen voor onder meer gevulde soepen, vers brood en rijke salades. De lunch wordt verzorgd door De Buurtboer. En dat bedrijf heeft gezond én lekker lunchen hoog in het vaandel staan, vertelt Manuel van Breemen. “Het leukste is als je reacties krijgt van mensen die aangeven het broodje kroket niet te missen.”

Hoe is De Buurtboer ontstaan?

Manuel: “De Buurtboer is opgericht door Nikki en Caroline. Hun werkgever was een corporate waar werd verwacht dat mensen hun eigen lunch meenamen. Bij andere werkgevers werd er wel lunch verzorgd, maar dan ging het bijvoorbeeld om kroketten die te lang onder een warmtelamp lagen. Dat moest beter, vonden ze. En dus zijn ze met De Buurtboer gestart.

Het bedrijf is inmiddels overgenomen door Albron. Maar onze missie is nog steeds: lunchen op werk voorgoed veranderen. We geloven dat lunchen op kantoor lekkerder, lokaler en gezonder kan. Daarnaast geloven we in de kracht van samen lunchen. We zien hoeveel positiefs dat moment van samen lunchen kan brengen voor een organisatie.”

Welke rol speelt gezondheid binnen jullie aanbod?

Manuel: “Een heel grote rol. We merken wel dat iedereen weer een andere betekenis geeft aan gezondheid. Voor ons zijn gezonde producten: gemaakt door lokale leveranciers, met zo min mogelijk onnodige toevoegingen, en waar mogelijk biologisch.

Wij leveren veel volkoren producten, groenten, salades en vers gemaakte spreads en kazen. Dat zijn producten die ervoor zorgen dat je je ook na de lunch nog lekker voelt en dat je weinig last hebt van een ‘after lunch dip’. Als je deze producten ook nog samen met collega’s eet en er een ontspannen moment van maakt, dan kun je dat zeker zien als gezond.”

Marjolein, waarom kiest BeBright voor De Buurtboer?

Marjolein: “Voor ons werk zijn mijn collega’s en ik vaak op andere locaties. We ontmoeten elkaar dus eigenlijk niet zoveel. Des te belangrijker is het om samen te lunchen: een mooi moment om met elkaar te praten. Het mooie is: zo’n lunch zorgt ook voor een soort sociale druk. Iedereen schuift aan, niemand blijft achter de computer zitten.

Onze werkgever betaalt een deel van de lunch, en als medewerker betaal je zelf ook een deel. De missie van De Buurtboer past goed bij de inhoud van ons werk, dat zich richt op de zorg. De lunches zijn gezond en gevarieerd. Het zorgt ervoor dat ik zelf meer groenten eet.”

Manuel, hoe reageren medewerkers van andere klanten op de gezonde lunch?

“Er zijn klanten die alleen salades bestellen en er zijn bedrijven die voorheen altijd gefrituurde snacks aten en die nu langzaam willen overstappen naar meer brood en spreads. In dat laatste geval willen we niet meteen de hele lunch omgooien naar een ultragezond aanbod; we willen langzaam kleine veranderingen doorvoeren. Het leukste is als je dan hele positieve reacties krijgt van mensen die vooraf sceptisch waren en daarna aangeven het broodje kroket niet te missen.”

Klik hier om mee te doen